Aurland triathlon

 

320 delstakarar frå ti nasjonar stilte til start i årets store styrkjeprøve i Aurland. Thriatlonet startar med 1900 meter symjing, følgjer opp med ein 94 kilometer lang sykkeletappe, før det heile blir runda av med ein 21 kilometer springetur opp Aurlandsdalen. 

Men dei kalde fakta gjev berre eit lite inntrykk på kor tøft det er.

– Det byrjar med ein veldig tøff svømmetur. Ikkje fordi den er lang, men fordi den er den kaldaste av sitt slag, berre 11 grader. Sykkeletappen er ikkje mogleg å få tøffare. Du skal over eit bratt fjell to gongar, som absolutt måler seg med det tøffaste frå Tour de France. Ikkje nok med det, men det blir avslutta med ein halvmaraton opp 1000 meter. Eg trur det er noko av det tøffaste du kan gjere innanfor idrettsverda, seier stemndeleiar Børge Sivertsen frå Sogndal..

Når me snakkar med han rundt klokka 18.00 har ein knapp fjerdedel av deltakarane kome i mål. Vinnaren klokka inn på seks og ein halv time, som er eit stykke 6.3 time. Nokre minutt bak løyperekorden. Men med så tøffe tilhøve, så er det idrett på høgt nivå. 
Nordmenn taklar kalde tøffe forhold. 
For kvinnene og var det på godt under åtte timar. Slår dei aller fleste gutane. 
Nokre lokale namn som utmerka seg?

 – Akkurat no er det opphald og fint vêr på Østerbø. Så det er mange glade, men slitne fjes rundt meg, seier Sivertsen.

Aurlandsfjellet Xtreme Triathlon liker å kalle seg verdas vakraste triathlon. Men det spørst kor mykje utøvarane greier å nyte synet midt i blodslitet. 

– Det kan du seie. Det går ikjke fort oppover, så dei har god tid til å sjå seg rundt. Men mot slutten så faller nok blikket meir og meir ned mot bakken. Dei skryter uhemma av det her. Sjølv om dei ikkje akkurat nyt det, så får dei det med seg. 

Korleis vil du karakterisere prestasjonane til vinnarane?

– Det var nokon. To frå Aurland, rett nok innflyttarar, men gode Aurlendingar likevel. Så det var kjekt. 
Godt representert frå distriktet.  
40-50 i mål av dei 230 som starta.

 
Rekorden er 6. 2
7.38.
Dette er sjette året.
Målgang på Østerbø.

Til toppen