#SJEKKLAPPEN: Ada Arnstad, politisk nestleiar i Senterungdommen, oppmodar norske forbrukarar om å bruke si kjøpekraft. Foto: Senterpartiet
#SJEKKLAPPEN: Ada Arnstad, politisk nestleiar i Senterungdommen, oppmodar norske forbrukarar om å bruke si kjøpekraft. Foto: Senterpartiet

MEININGAR

Barnearbeid er ikke moteriktig!

– Vi ønsker ikke at klær skal produseres ved at man behandler mennesker på en måte vi aldri ville tillat i vårt eget samfunn, skriv Ada Arnstad, politisk nestleiar i Senterungdommen.

  • Endret

Barnearbeid, brudd på menneskerettighetene, arbeidsvilkår som minner om slaveri og en lønn man ikke kan leve av. Forhold vi aldri ville tillat i Norge. Likevel er en stor andel av klærne vi handler fra kleskjeder som skjuler forholdene i fabrikkene som produserer deres klær. Senterungdommen sier nok er nok! Vi har krav på å få vite hvordan klærne vi kjøper blir produsert – det må bli slutt på hemmelige leverandørlister!

Hvert år handler nordmenn klesplagg for over 30 milliarder kroner. Salg og produksjon av klær har et stort omfang og det er ofte stor avstand fra hvor et klesplagg er produsert til hvor det selges. Det gjør det vanskelig for oss forbrukere å vite hvilke forhold klesplagget er blitt produsert under.

I Aftenpostens serie ”Sweatshop – dødsbillig mote”  reiste tre norsk ungdommer til Kambodsja for å arbeide som tekstilarbeidere. Serien ga nordmenn et innblikk i de uverdige forholdene tekstilarbeidere i lavkostland kan bli utsatte for. Billige klær er ofte et resultat av elendig lønn og arbeidsforhold som er langt fra hva vi ville tillat i Norge.

Kleskjeder som H&M, Moods of Norway, BikBok, Stormberg og flere har offentliggjort sine leverandørlister slik at det er mulig å finne ut hvilke forhold klærne deres er produsert under. Det betyr ikke at forholdene i disse fabrikkene er strålende men kleskjedene skal ha ros for at forbrukerne får kunnskap og muligheten til å ta et etisk valg.

Vero Moda, Jack&Jones og Zara er eksempel på noen av kleskjedene som ikke gjør det mulig for forbrukerne å vite hvilke forhold deres klær er et resultat av. Hemmelighold og skjulte leverandørlister gjør det mulig å skjule barnearbeid og menneskerettighetsbrudd. Derfor krever Senterungdommen at forhandlere av klær i Norge offentliggjør sine leverandørlister! 

Vi ønsker ikke at klær skal produseres ved at man behandler mennesker på en måte vi aldri ville tillat i vårt eget samfunn. Derfor vil engasjerte senterungdommer over hele landet markere dette med kampanjen #sjekklappen. I den kampanjen vil vi aksjonere mot de kjedene som nekter å offentliggjøre sine leverandørlister, men vi vil også rose de som fortjener det og gjør sitt for å skape en bedre moteindustri.

Uavhengig av om du kjøper klær en gang i tiåret eller en gang i måneden er klær noe vi alle har til felles. Derfor vil Senterungdommen oppfordre norske forbrukere til å ta i bruk sin kjøpekraft og velge bort kleskjeder med skjulte leverandørlister. Barnearbeid skal ikke være moteriktig i Norge!

Til toppen