Illustrasjonsfoto: Ina Eirin Eliassen
Illustrasjonsfoto: Ina Eirin Eliassen

Dårleg sesong for eple

 

I år fekk Noreg ein av dei kaldaste og fuktigaste april-mai månadane som er registrert og prognosane for årets fruktavling tyder på at me får den nest lågaste produksjonen av eple på 50 år, skriv Fylkesmannen i Sogn og Fjordane på sine nettsider. 

Det er ikkje att mange eplebønder i Lærdal. Den som driv størst er Per Hjermann, som er ein av to til tre produsentar i Lærdal som framleis leverer til pakking hos Sognefrukt på Leikanger. 

___

Det er få eplebønder att i Lærdal. Den som driv størst er Per Hjermann. Han er 1 av 2-3 produsentar som framleis leverar til pakking hjå Sognefrukt på Leikanger.

 

Mobiltelefon 1: 977 22 084

Mobiltelefon 2: 906 13 043

____

Årsaka er låge temperaturar, som er kristisk når fruktblomar skal bli til frukt i tillegg at det gjer at dei bestøvande innsekta, særleg honningbier, blir inaktive. I korte trekk er låge temperaturar og nedbør årsaka til at det blir mindre pollinering. Under slike forhold som i år får klimaet lokalt ekstra stor effekt og det blir store skilnader frå gard til gard og mellom ulike fjordstrøk. Fruktproduksjonen i Hardanger ser særleg ut til å bli hardt råkå av den kalde og fuktige våren som var. 

 

Til toppen