BRUKANDE: Tenk at noko så billig og lettvint som saltbakt lauk kan vere så godt! FOTO: Carl Martin Nordby /
BRUKANDE: Tenk at noko så billig og lettvint som saltbakt lauk kan vere så godt! FOTO: Carl Martin Nordby /

Det beste sommartilbehøyret

Lauk er billig og superlett og passar til nesten alt. At det er magisk godt, er rein sommarbonus.

PENSLING: Urtesmør gir herleg smak.
PENSLING: Urtesmør gir herleg smak.

Kepalauk er den heilt vanlege lauken som på norsk berre blir kalla lauk. Den finst i fleire fargar, blant anna raud. Smaksforskjellen på ein raud og ein gul kepaløk er minimal, om det er nokon i det heile. Men den raude fargen gir ein sprekare farge som nokre gonger kler retten godt.

Lauk er den rimelegaste grønsaka i butikken, og norsk lauk er tilgjengeleg heile året. Saltbakt er han supert tilbehøyr til nakkekotelettar, kvalitetspølser, lammekotelettar, kvalbiff, laksefilet, hestefilet, viltkjøtt, heil makrell, torsk og burgarar – blant anna. Dessutan gjer han seg nesten sjølv og kan lagast ferdig tidlegare på dagen og berre varmast før servering.

Sjølve saltet som ligg i botnen, er der mest for å trekke til seg den søte juicen som piplar ut av lauken under baking. Om ein ikkje har salt under, karamelliserer væska seg og svir seg til ei bitter, mørk "gugge" som er vanskeleg å skrubbe vekk i ettertid. Spander derfor salt for ein femmar i botnen, sjølv om det skal kastast etterpå.

Artikkelen held fram under biletet

FARGAR: Kepalauken er like god i raudt som i gult.
FARGAR: Kepalauken er like god i raudt som i gult.

Lauken inneheld mykje sukker. Det er kanskje ikkje så lett å kjenne det i rå tilstand, for då er det den sterke, svovelaktige lukta og smaken som trer fram. Denne styrken forsvinn heilt med saltbaking. Eit viktig element ved heilbaking av lauk er at skalet er intakt og at rotfestet sit på. Dermed ”kokar” lauken under trykk inni skalet. Dette gir deg mør, søt og herleg lauk som du pressar ut av skalet ved servering.

Smaksmessig treng søte råvarer ein liten syrleg og salt dytt. Sherryeddik kokt inn med litt sukker til ein ”gastrique” gir akkurat dette. Feitt i form av kokt nøttesmør, og dessutan friske urter, forsterkar alle smakane.

Smakfulle urter som passar perfekt til lauk, er oregano, flat persille, kruspersille, timian, rosmarin og salvie. Bruk dei urtene du har eller likar best. Litt rive sitronskal kan også vere godt.

 

Til toppen