RIS TIL EGEN BAK: Les kommentaren om regjeringens skattekutt av stortingsrepresentant Janne Sjelmo Nordås (Sp). Foto: Senterpartiet
RIS TIL EGEN BAK: Les kommentaren om regjeringens skattekutt av stortingsrepresentant Janne Sjelmo Nordås (Sp). Foto: Senterpartiet

MEININGAR

Eiendomskattens fødselshjelpere

– Leser man budsjettforslaget, vil man raskt se at regjeringen prioriterer skattelette høyere enn det meste annet, skriver Janne Sjelmo Nordås (Sp), stortingsrepresentant. 

Det er i grunnen merkelig, men det virker ikke som om det dårlige kommunevalget har gjort inntrykk på Høyre/Frp-regjeringen. Statsbudsjettet som kom for kort tid siden, vitner om det motsatte: Her blir det mer sentralisering på blåblå resept. 

Leser man budsjettforslaget, vil man raskt se at regjeringen prioriterer skattelette høyere enn det meste annet. Disse skattelettene er unødvendig kostbare – og de er lite målrettet. Derfor er dette ingen god medisin mot den økende arbeidsledigheten. 

Og hva som verre er: For å finansiere de store skattelettelsene kutter regjeringen i en rekke viktige tiltak for å sikre arbeidsplasser i hele landet. Ja, det blir kuttet helt systematisk. Landbruket kuttes, satsingen på bredbånd i utkantene kuttes, pendlernes fradragsordning kuttes. 

Regionale utviklingsmidler kuttes også. De har i stor grad har bidratt til næringsutvikling. Fylker med store kostnader til ferje- og hurtigbåtdrift får ikke nok overføringer til at dagens drift kan opprettholdes etter at inntektssystemet ble endret i fjor. Fylker som påpeker dette, blir anklaget for å sutre av kommunalminister Sanner og hans mannskap.

Midlene som går til kommunene, står heller ikke i forhold til de svære oppgavene kommunene skal løse, spesielt innenfor skole og eldreomsorg. Og dermed blir flere kommuner nødt til å innføre eiendomsskatt. 

Det er faktisk slik at Erna Solberg og Siv Jensen må sies å være eiendomsskattens fremste fødselshjelpere i dette landet. Flere og flere kommuner ser seg nødt til å innføre eiendomsskatt, siden midlene som kommer fra staten ikke er tilstrekkelig.

Og hva annet kan kommunene gjøre? De fleste folkevalgte prøver å unngå kutt i skoletilbud og eldreomsorg, og da er man nødt til å se på mulighetene for ekstra inntekter. Og dermed kommer eiendomsskatten. 

Det pussige er at når regjeringen presenterer skattekutt «i den ene enden», så kommer det ut eiendomsskatt i den andre. Du snakker om å skape ris til egen bak. 

Til toppen