MEINING: Gudbrand Ingolfsson meiner det er nok bustader i Årdal, og at kommunal utbygging av fleire vil føra til tap for bustadeigarar i kommunen.
MEINING: Gudbrand Ingolfsson meiner det er nok bustader i Årdal, og at kommunal utbygging av fleire vil føra til tap for bustadeigarar i kommunen. (Foto: Sunniva Knutsen / privat)

MEININGAR

– Er det noe vi ikke trenger mer av i Årdal, er det leiligheter og bustader

– Vi trenger arbeidsplasser, noe som viser seg å ikke vokse på trær, dessverre, skriv Gudbrand Ingolfsson i dette lesarinnlegget.

Formannskap på bærtur!

Årdal kommune ønskjer å bli ein attraktiv bustadkommune. Det planlagte leilegheitskomplekset i Storevegen 2 i Øvre Årdal skal bestå av ti leilegheiter.

I sakspapira går det fram at å kunne tilby moderne leilegheiter vil gjera det lettare å rekruttera arbeidarar til bygda.

Figur 1.

– «Rekruttering av nytilsette og eigne tilsette vikarar vil i enkelte høve krevje tilgang til bustadløysingar. To nye og sentrale leilegheiter vil kunne gje kommunen ein fordel i rekrutteringsarbeidet, og desse leilegheitane er tiltenkt dette formålet.» Dette kunne man lese på porten.no sine sider den 31.10.d.å.

Er det noe vi ikke trenger mer av i Årdal, ja da er det leiligheter/bustader. Vi trenger arbeidsplasser noe som viser seg å ikke vokse på trær, dessverre.

Nedgang i innbyggjartalet

De som følger med utviklingen i dagens samfunn og da spesielt når det gjelder Årdal, har nok fått det med seg at innbyggertallet går sakte men sikkert nedover, også det dessverre.

Jeg har orientert meg om utviklingen fra 1990 til i dag, og med framtidsrettet spå til 2040, og det ser slik ut (se graf), altså slett ikke lovende. Om kun 10 år vil innbyggertallet bli 4.721 fra 5.220 slik det er i dag, i følge SSB. Det innebærer 499 færre innbyggere i kommunen.

Figur 2.

Det som er alvorlig tankekors, er at SSB sine prognoser har igjennom årene alltid slått inn, pluss minus noen få personer.

Hva er det så formannskapet / kommunen har ambisjoner om å rekruttere til?

I farten kommer jeg ikke på noe, siden jeg har lært at lavere innbyggertall i kommunene fører til mindre inntekter og færre tilsette, slik er det, slik har det vært, og slik vil det bli, det må vi bare innse.

Større tap for bustadeigarar i Årdal

Det er interessant samtidig som det er deprimerende å se på prisutviklingen (kilde SSB) på boliger i Årdal, Sogndal og Bergen fra året 2008 til 2018.

En som kjøpte for eksempel 80 m² leilighet i Årdal i 2008, og solgte den i 2018 fikk et tap på kr. -10.880.-, imens en som gjorde det samme i Sogndal, fikk en gevinst på kr. 772.160.- om man ikke snakker om Bergen.

De unge er nok opptatt av blant anna slike ting, det skulle bare mangle. Prisen per m² var nokså lik i Årdal og Sogndal i 2008. Det å sette opp flere boliger i Årdal, vil jeg anse som galskap, og det vil føre til at tapene blir langt større for dem som eier bolig i Årdal i dag.

Til toppen