1. nyttårsdag var E16 over Filefjell lenge den eneste fjellovergangen med fri ferdsel. Slik så det ut ved Smedalen kl 11:48, 1. januar.
1. nyttårsdag var E16 over Filefjell lenge den eneste fjellovergangen med fri ferdsel. Slik så det ut ved Smedalen kl 11:48, 1. januar.

MEININGAR

Etterlyser informasjon om åpne fjelloverganger

Vidar Eltun, stamvegutvalgets leder var en av flere som reagerte på formidlingen av trafikkavviklingen utover ettermiddagen på årets første dag.

Indre Sogn: 1. nyttårsdag 2019 ble en dag med stort fokus på uvær og stengte fjelloverganger i nyhetsbildet. Informasjon om åpne og trygge fjelloverganger var vanskeligere å finne.

Stamvegutvalgets leder, Vidar Eltun, var en av flere som reagerte på formidlingen av trafikkavviklingen utover ettermiddagen på årets første dag.

– E16 over Filefjell var åpen for fri ferdsel hele dagen, og brøytemannskapet jobbet godt for å holde vegen sikker. Da blir det rart å knapt nok høre dette nevnt på en dag med så mye trafikkoppdateringer.

Kolonnekjøring over Hemsedal

På TV2-nyhetene klokken 18.30 ble det sendt en live-reportasje fra Hemsedalfjellet. Køer med biler på tomgang og en ventetid på ca tre timer eller mer ble her representativt for situasjonen på fjellovergangene.

– Jeg tenker at mediebildet her manglet en del viktige opplysninger. En kvinne som ble intervjuet hadde fått opplyst at det var stengt over Hardangervidda, men at det var kolonnekjøring over Hemsedal og forberedte seg dermed på timevis med venting. Misforstå meg rett, det er viktig å fokusere på å være godt forberedt i slike situasjoner, men hvorfor visste hun ikke at det var åpent over Filefjell? undrer Eltun.

Ikke første gang Stamvegutvalget har flere ganger tatt opp praksisen rundt veginformasjon. Vegdirektoratet har ansvar for å informere trafikkanter om avvik fra normal trafikkavvikling, men Eltun mener det kan være like viktig på dager som 1. nyttårsdag å få informasjon om veger som faktisk er åpne for fri ferdsel:

– Jeg forstår at mediene benytter Vegdirektoratet som sikker kilde når de skal dekke forholdene langs vegene, men hvis fokuset kun er stengte veger blir mediebildet skjevt og på grensa til misvisende. Trafikkantene på Hemsedalsfjellet kunne spart både tid og miljø ved å kjøre om Filefjell. Vi ønsker oss en gjennomgang av rutinene for trafikkoppdateringer, sier han.

Fin flyt over Filefjell

Vidar Eltun kunne følge trafikken over Filefjell tett på årets første dag. 

– Jeg har utsikt mot E16 og observerte fin flyt hele nyttårsdagen. At E16 over Filefjell er et vintersikkert, trygt og miljøvennlig valg på slike dager ønsker vi i Stamvegutvalget større fokus på, avslutter Eltun.

Til toppen