SOMMERNYTELSE: Kongen over alle krabber gjør måltidet til en fest. FOTO: Carl Martin Nordby /
SOMMERNYTELSE: Kongen over alle krabber gjør måltidet til en fest. FOTO: Carl Martin Nordby /

Heilt konge!

«Raskt, enkelt og godt» er ein ordkombinasjon som sjeldan er feil når det gjeld sommarmat.

Koke opp kongekrabbe og smør, og riste nokre spiralloffskiver? Det orkar vi. For denne retten er både latterleg rask, superenkel og kjempegod. Skulle ønske eg kunne klinke til og seie at dette er billig også, men det er det dessverre ikkje. Mengda kongekrabbe ein et/serverer, er det som regel lommeboka og ikkje magen som set ei naturleg avgrensing for.

Øyvind Hjelle er kjent fra TV og flere bokutgivelser. Han har vært kokk i 25 år ved noen av Oslos fremste restauranter. Nå arbeider han med utvikling for norske matleverandører og er fast matskribent for NTB.
Øyvind Hjelle er kjent fra TV og flere bokutgivelser. Han har vært kokk i 25 år ved noen av Oslos fremste restauranter. Nå arbeider han med utvikling for norske matleverandører og er fast matskribent for NTB.

Etter å ha reist litt rundt i Europa og sett korleis dei beste kokkane stolt serverer fantastiske råvarer med dei enklaste prepareringsmetodar og nærmast ingenting ved sida av, blir det mykje lettare å stole på seg sjølv og dei beste råvarene sine.

Kjøtet av kongekrabbe er kvitt, mørt, reint, mineralsk og søtleg. Kokt opp saman med dill, sitron og øl – ikkje ulikt prepareringa av den tradisjonelle ferskvassskrepsen – får ein smaksrike munnfullar med krabbekjøt som ein enkelt dyngjer med rista kvitlauksmør og toppar med ein liten skvis sitronsaft. Med rett drikke i glaset og ein stabel nyrista spiralloff frå butikken på bordet, er det duka for suksess.

Kongekrabbefisket går føre seg lengst nord i landet og er no ein interessant og godt regulert marknad. Sortering etter storleik, deretter rask innfrysing av rå krabbe, har blitt standarden for det som blir omsett til fiskebutikkar og restaurantar. Krabbekjøtet toler rå innfrysing svært godt og blir som regel selt tint i fiskedisken. Kongekrabben blir også seld ferdig kokt, då er han raud i skalet, og den versjonen vil du ikkje ha! Denne versjonen, som er kokt altfor lenge, er smaklaus, tørr og flisete i kjøtet.

Perfekt, nykokt krabbe får du ved å koke dei tjukkaste delane av beinet nokre minutt før dei tynnaste delane blir sleppt oppi. Heile kokeprosessen tek ikkje meir enn 10 minutt.

Artikkelen held fram under biletet

RASK MIDDAG: Det tar ti minutter å koke kongekrabben.
RASK MIDDAG: Det tar ti minutter å koke kongekrabben.

Om du ikkje får til reinsinga som skildra i oppskrifta, kan du også koke heile beinet utan å dele det opp først. Då blir dei tynnaste delane av beinet litt vel mykje kokt når det tjukke beinfestet er kokt ferdig. Det er ikkje optimalt, men det er heller inga krise.

Oppskrift : Kongekrabbe med grilla loff og rista kvitlauksmør

Ingrediensar (2-3 personar)

1 «cluster» av stor, rå kongekrabbe (3 bein + 1 klo som henger saman)

œ liter IPA øl

1,5 liter vatn

60 gram salt

1/2 sitron

10 stilkar dill

1 spiralloff

250 gram smør

1/2 kvitlauk

1 ts. flaksalt

Grov svart pepar

Framgangsmåte

Krabbebeinet er delt opp i fem delar: 1) Den inste kjøtfulle delen som er nærast huset/hovudet, 2) den lengste og gjævaste delen, 3) eit lite ledd, 4) eit tynt ledd, og 5) ei klo i enden. Det er ein muskel inni kvart ledd, i tillegg til to mjuke bruskspilar, dei sistnemnde prøver vi å få ut under reinsinga. På kvart ledd er det to «kneskåler”/feste. Med ei stiv vanleg saks klarer du å klippe så vidt inn i desse, slik at dei blir lealause. Ikkje klipp tvers av beinet, då blir det vrient å få ut bruskspilene. Start med å dra ut kloa av den tynnaste delen ytst. No skal kjøtet trekkjast ut av kloa og henge fast i den tynne delen. Deretter dreg du frå kvarandre alle ledda, med kjøtet inni skalet. Bruskspilane heng fast i kvar skaldel, klipp dei av og kast dei.

Kok opp vatn, øl og salt. Ha i dillen og sitronskivene, og ha i dei store kjøttfulle delane først. La dette koke raskt opp. Legg deretter i dei mindre delane. La alt koke opp, og trekk kjelen til side. Innan 10 minutt er alt ferdigkokt. Dersom du ønskjer å la krabben liggje i laken nokre timar før servering, må du løfte han ut slik at kokinga stoppar, avkjøle krafta noko (til maks 70) grader og deretter legge krabben tilbake i laken.

Kvitlauksmør: Del kvitlauken i grove bitar med skalet på. Steik dette i ein kjele med to matskeier smør til det blir lett gyllent, men ikkje svidd. Skru så ned varmen og ha i resten av smøret. La dette koke på moderat/låg varme i 5– 10 minutt. Ha i litt ekstra salt og grov svart pepar.

Loff: Del spiralloffen i skiver som ristast i brødristar eller med grillfunksjon i omnen til dei har fått ein fin farge og god skorpe. (©NPK)

Til toppen