SPREKE BARN: Kjetil Østli meiner barn orkar meir enn foreldra trur.
SPREKE BARN: Kjetil Østli meiner barn orkar meir enn foreldra trur. (Bilde: Ingar Storfjell / Aftenposten / NTB scanpix)

Hiv deg rundt før snøen kjem – ta deg ein fjellferie i siste liten

Det er ikkje for seint å få til ein minneverdig haustferie med barna. Den norske fjellheimen er lett tilgjengeleg og har alltid plass til fleire.

Kjetil Østli, journalist, forfattar og gründer av naturmagasinet Harvest, liker å ta med barna ut i naturen. Han meiner at dei orkar meir enn vi trur, og at det gjerne er foreldra som er feige.

– Kva som er så fint med å ta familien ut? Eg er ingen romantikar. Eg er realist og pragmatikar. Å vere heime i leilegheita med barna ein heil dag er heilt ille. Det blir berre kok og krangel. Vi er alltid litt kulare med kvarandre når vi er ute, og ekstra kule etter å ha blitt litt slitne på tur. Så vi må ut. Eg har fire barn no, så det er desto viktigare å komme seg litt ut. Vi er jo nesten alltid inne elles. Inne på kontor, inne på skule, inne, seier Østli.

Familieturar i fri natur betyr ikkje at ein må drasse med seg telt. Den Norske Turistforening (DNT) har meir enn 500 turisthytter spreidd over heile Noreg, både betente og ubetente.

– Vi har plassgaranti på hyttene våre og avviser ingen. Og skulle det ikkje vere ei ledig seng, har vi mange madrassar. Plass får ein alltid! Men er de to eller fleire, kan det vere lurt å bestille på førehand på betente hytter, seier Mari Stephansen, kommunikasjonsrådgivar i Den Norske Turistforening.

SKILTET: Den Norske Turistforening har hundrevis av hytter i den norske fjellheimen.
SKILTET: Den Norske Turistforening har hundrevis av hytter i den norske fjellheimen. Foto: Espen Bratlie / Samfoto

Ho har mange forslag til barnevennlege fjellturar, men peiker på at turane ho tilrår, er fine for alle.

– Dei aller sprekaste kan legge inn ein topp undervegs eller ta ein omveg eller to for å gjere ruta lenger, Stephansen.

Dagsturar

– I Vassfaret i Oppland kan ein gå frå skogkledde daler og opp på snaufjellet. Ein bra stad å starte frå er Fønhuskoia. Då kan ein ha hytta som utgangspunkt for dagsturar og aktivitetar i området, og det er mogleg å padle kano. Denne hytta må bli booka på førehand, seier Mari Stephansen.

Ho tilrår også Sunnmørsalpene i Møre og Romsdal :

– Gå frå Liasætra til den populære Patchellhytta som ligg svært vakkert til. Det er ein lett og fin familietur.

Ryfylkeheiane i Rogaland er ein annan av Stephansens familievennlege favorittar.

– De kan ta turen frå Øvre Moen til Stranddalshytta. Her går de gjennom eit spennande, småkupert fallittlandskap der den raudmåla hytta er synleg store delar av turen.

Passar det betre å ta fjellferien i nord, vil Stephansen slå eit slag for Rostahytta i Indre Troms .

– Rostahytta ligg nord i Indre Troms, nær svenskegrensa. Den er eit flott dagsturmål for små og store, 1,5 timars gonge frå bilvegen.

Tre-fire dagars turar

Ønsker ein tur over fleire dagar, trekker Stephansen fram Langsua i Oppland , som ein kan køyre til enten via Lillehammer eller Valdres.

Ho anbefaler at ein parkerer ved Storeskag. Herifrå kan ein gå vidare til Skriurusten, via Haldorbu og tilbake igjen til Storeskag. Dagsturane er på cirka éi mil.

– Terrenget veldig lettgått og barnevennleg. Det er lite stigning, hyttene ligg tett, og ein ser langt, heilt til Jotunheimen, seier Stephansen.

Femundsmarka i Hedmark byr på vidder og krokete furuskog.

– Eit bra utgangspunkt er Femund Fjellstue i Elgå ved Femunden. Frå denne hytta kan ein gå til Svukuriset, ein avstand på åtte kilometer. Frå Svukuriset er det fint å gå til Stor-Svuku og tilbake igjen til Svukuriset same dag, det blir ein tur på 12 kilometer. Så returnerer ein til Femund Fjellstue dagen etter.

Rondane er eit populært område for fjellturar i Oppland. Stephansen anbefaler Rondvassbu som eit godt utgangspunkt. Hit kjem ein for eksempel etter å ha parkert ved Spranget, som er fem kilometer unna. Så kan ein enten bruke Rondvassbu som base, eller gå ein runde med overnatting på Bjørnhollia og tilbake igjen.

Østli slår eit slag for Finse på Hardangervidda .

– Finse er alltid kult. Ta toget til Finse. Det er jo ingen bilar der, det gir ein Vanilla Sky-aktig følelse. Elles er det jo bilar overalt. Derfrå kan ein gå turar til nutar, fjell, vatn og isbrear. Finse leverer alltid.

Jotunheimen kan by på utfordringar for alle. Ønsker ein barnevennleg tur, foreslår Stephansen at ein startar ved Fondsbu som ligg i den sørlege delen av Jotunheimen, ved Bygdin. Derfrå kan ein gå ein tur på drygt 1,5 mil til Gjendebu. Neste dag vidare Olavsbu, og så tilbake til Fondsbu.

– Dei to første dagsmarsjane er ganske flate, mens den siste har litt meir stigning, seier ho.

Her skal ein vere oppmerksam på at det kan komme snø på denne tida av året.

Østli meiner at det går glatt om ein berre er litt smart i førebuingane. Han tilrår å ordne med sekk og mat dagen i førevegen, for å sleppe stresset i timane før ein skal på sykkelen, i bilen eller med toget.

– Og spør aldri: Vil de på tur? Det er berre idioti. Ein seier at ein skal på tur. Kanskje blir nokre sure og irritable først, men aldri når ein kjem i gang. Det er jo narkotisk dette, det produserer jo dopaminar. Det veit vi jo. Så lenge ein kjem i gang, er ein redda.

(©NPK)

Til toppen