MEININGAR: Gudbrand Ingolfsen er bekymra for mellom anna den nye nettleiga til den kraftedlande industrien.
MEININGAR: Gudbrand Ingolfsen er bekymra for mellom anna den nye nettleiga til den kraftedlande industrien. (Foto: Arkiv)

MEININGAR

– Må redusere kraftprisene til aluminiumindustrien i Norge

«Jeg er svært bekymret», skriv Gudbrand Ingolfsson.

Meiningar: Hva hadde Høyanger og Årdal vært uten Hydro sine aluminiumsverk? Mest sannsynlig ingenting. Men det kan jo godt hende i disse korona-krisetider at hjørnesteinsbedriftene kan bli nedlagt.

Aluminiumsindustrien i verden var allerede i en alvorlig krise på grunn av svært lave aluminiumpriser, og stor eksport av aluminium fra Kina før covid-19 inntraff.

Regjeringen kom på banen for å berge for eksempel flyselskapene og reiselivsbransjen, men jeg kunne ikke registerere at regjeringen nevnte aluminiumsindustrien til tross for at aluminiumprisene er på historisk lavt nivå, og ordrebøkene hos aluminiumsprodusentene er tomme.

Bør lære av islendingene

Det er alvorlig tankekors i disse krisetider at det skulle være tema at Høyanger verk skal få en høyere nettleie som Hydro har beregnet til omkring 8-10 millioner kroner i året fremover i tid. Dette kommer i tillegg til økningen som er besluttet av Statnett på transmisjonsnettet. Er det på denne måten vi skal få til det «grønne» skiftet? Hvor er regjeringen? Hvor er miljøaktivistene?

Islendingene går i motsatt retning. Der har det statlige nettselskapet redusert kraftprisene til aluminiumindustrien i landet med 25 prosent, hverken mer eller mindre. Dette er en ordning som i utgangspunktet skal gjelde i seks måneder.

Nå må både regjeringen, Statkraft og Statnett sette seg ned og diskutere kraftavtalene til aluminiumindustrien i Norge, de bør lære av sine gode venner, onkler og naboer, nemlig islendingene som har tatt grep.

Krever svar

Det rimer neppe med det «grønne skiftet» å nekte omklassifisering av 132KV-linjene i Høyanger fra transmisjonsnett til distribusjonsnett. Hva synes du om dette olje- og energiminister Tina Bru? Jeg ønsker svar fra deg.

Dette er etter mitt skjønn en sak som regjeringen må ta på alvor og gjøre noe med, helst i går. Det handler om arbeidsplasser, noe som ikkje vokser på trær i Norge for tiden. 

Arbeidsminister Torbjørn Røe Isaksen (H), er du interessert i å beholde arbeidsplassene i aluminiumindustrien i Norge? Var aluminiumsproduksjonen i verden tema på Tangen-seminaret? Erna Solberg, du kan gjerne uttale deg om aluminiumsverkene i Norge sin fremtid du også.

Er bekymret

Island og Norge, muligens sammen med Canada, har nok den aller reneste kraftproduksjonen i verden. Fossefallene er arvesølv som må og skal brukes for å lage «grønne» arbeidsplasser i Norge, og trygge de arbeidsplassene som allerede finnes, og der stiller aluminiumsindustrien sterkt etter min mening. Det finnes neppe «grønnere» aluminium i verden enn det aluminiumet som er produsert i Norge og på Island.

Vi skal alle være klare over at hvis spanske Rio Tinto legger ned det flotte og nymoderniserte aluminiumsverket på Island, vil det gi føringer til andre aluminiumsgiganter, som Hydro, om å legge ned noen av sine verk, for eksempel i Årdal og Høyanger.

Jeg er svært bekymret.

Til toppen