ENGASJERT: Karoline Skarstein har studert fem år i Sogndal og håpar Sogn skal få sin eigen Sognapride.
ENGASJERT: Karoline Skarstein har studert fem år i Sogndal og håpar Sogn skal få sin eigen Sognapride. (Foto: Silje Takle )

MEININGAR

Meiningar: – Se det for deg, det er historiens første Sognapride

Pride bør koma til bygda og Sogn. Pride handlar om mangfald og er mykje meir enn ein parade for homofile, skriv Karoline Skarstein i dette lesarinnlegget.

Meiningar: Se det for deg: Det er en mild vårdag, solen glitrer i fjorden og høyt over heradshuset blafrer regnbueflagget, det er historiens første SognaPride.

Liv Signe Navarsete står der, ordførerne, fylkesordfører. Et tusentalls studenter, barn, foreldre, naboer. Kjøpesentersjefen også, for Sogningen Storsenter har selvsagt kjørt Pride-tilbud i en uke allerede. Lerum deler ut regnbuesaft. Sogndal Fotballklubb vifter med regnbueflagg og Olav Stedje har skrevet offisiell Pride-låt sammen med Tone Damli Aaberge og Eva Weel Skram.

Det blir ikke mer Sogn, enn det.

SOGNAPRIDE: Ein dag håpar Karoline at Sogningar kan gå gjennom Sogndal sentrum med regnbogeflagg. Foto: Karoline Skarstein

Hvem skal ta kontakt med Olav Stedje, Tone Damli Aaberge og Eva Weel Skram?

Karoline Skarstein

Pride handler om mangfold

Pride angår alle. Pride er ikke bare en homseparade, det er det også, men det er mer. Pride handler om mangfold.

Pride handler om alt som ikke er A4, og vi har alle vært der i en eller annen form. Vi har alle kjent på sosiale normer og regler, forventinger, noen mer enn andre.

Pride handler om å vise at man ikke er alene.

Og man vet at alt for mange sitter med den følelsen, spesielt i bygde-Norge. Unge skeive, homofile, queers, bifile, lesber, panseksuelle, aseksuelle, transpersoner, dragqueens, transvestitter. Vi finnes. Mange forteller kanskje ikke om det, kanskje det bare er de nærmeste som vet det.

– Seksualitet er en del av identiteten vår

Så kan man spørre om hvorfor det er noe man skal vite. Og det er lett å tenke det, spesielt om man er en av de som aldri har blitt konfrontert med hvem man elsker, eller hvilket kjønn man representerer. For seksualitet er en del av
identiteten vår.

Hver gang Gunda på jobben din forteller om den vonde hoften til mannen sin, så formidler hun seksualitet. Det handler ikke nødvendigvis om det man gjør under dynen, men det handler om hvem man er som elskende mennesker.

I en fersk undersøkelse fra 2017 svarte 20% av mennene at de regelrett mislikte å se to menn holde hender i offentligheten, mens bare 5% av mennene synes det var ugreit med to kvinner.

Og jeg ser heterofile par holde hender stadig vekk, men man reflekterer ikke over det.

Pride handler om å skape kultur

Pride handler om å skape kultur. Pride er mer enn bare en parade. Det handler om å skape en arena der man kan snakke om mangfold, der man kan snakke om det å være minoritet. Enten det er en seksuell minoritet, kjønnsminoritet, kulturell minoritet eller annet.

Så la oss bare gjøre det. Neste vår møtes vi, hele Indre-Sogn, utenfor Heradshuset i Sogndal. 

Karoline Skarstein
SOGNAPRIDE: Karoline har laga ein eigen logo for det ho håpar ein dag skal skje, nemleg Sognapride. Bilde: Karoline Skarstein

Det handler om å gjøre terskelen lavere for de som vil komme ut en eller annen gang i fremtiden. Det handler om å vise at mangfoldet finnes, at mangfoldet støttes og mangfoldet elskes.

Så la oss bare gjøre det. Neste vår møtes vi, hele Indre-Sogn, utenfor Heradshuset i Sogndal. Spørsmålet er bare hvem som skal ta kontakt med Olav Stedje, Tone Damli Aaberge og Eva Weel Skram.

Til toppen