SKJEBNE PLUSS FRITT VALG: I botnen ligg basis-potetsalaten som blir din skjebne for resten av livet, i tillegg gjer du nokre få, gode, frie val kvar gong du lagar den.
SKJEBNE PLUSS FRITT VALG: I botnen ligg basis-potetsalaten som blir din skjebne for resten av livet, i tillegg gjer du nokre få, gode, frie val kvar gong du lagar den. (Bilde: Foto: Carl Martin Nordby)

Mor til alle potetsalatar

 Dette er den enkle, gode og allsidige potetsalaten som ein kan variere i det uendelege. Her blir han toppa med to favorittsmakar. 

Potetsalat

Ingrediensar: 

 • 500 gram små norske nypoteter
 • 1 hjartesalat
 • 2 vårlauk
 • 2 ss dijonsennep
 • 2 eggeplommer
 • 1,5 ss sherry-/heitvins-/raudvinseddik
 • 0,5 desiliter god olivenolje
 • 50 gram seterrømme
 • 1 ts. flaksalt
 • 1 ts. grov pepar
 • 1 ts. sukker
 • 1/2 raudlauk
 • Valfritt protein, til dømes:
 • 150 gram pilla ferske reker
 • 100 gram spicy chorizo

Framgangsmåte:

Skyl og skrubb potetene fri for laust skal og rusk. Kok dei i lettsalta vatn (cirka 2 ts. salt per liter vatn) til dei er mjuke. Sil av vatnet og kjøl dei ned til romtemperatur før ein deler dei i to om dei er små, i fire om dei er mellomstore eller i åtte bitar om dei er store. Legg potetbitane i ein blandebolle.

Kutt av rota på hjartesalaten og løys opp blada. Skyl og tørk blada. Dei kan du gjerne dele grovt, eller du kan la dei vere heile. Gjer som du vil. Legg dei i blandebollen saman med potetene. Finsnitt vårlauken og tilsett den også.

Protein: Skjer chorizopølsa i skiver på 5 millimeter og steik dei «halvsprø» i ei steikjepanne. Pill rekene og legg dei saman med potetene, chorizoen og salaten i blandebollen.

Sausen/dressingen: Ha eggeplommer, vineddik, dijonsennep, flaksalt, sukker og pepar i ein bolle. Visp dette godt saman i 10 sekund. Spe inn olivenoljen medan du piskar. No har du ein fyldig saus. Ha i seterrømmen og finhakka raudlauk. Rør rundt i 10 sekund, så er sausen klar.

Først når du serverer potetsalaten heller du sausen over blandebollen med alle ingrediensane. Vend alt forsiktig eit par gonger, og ha til slutt potetsalaten over på eit serveringsfat eller i ein rein bolle.

 

Potetsalat er for mange ein kvit, limete masse med god avstand mellom dei smaklause, vasne potetbitane. Altså ein salat som er så inkjeseiande og preglaus at smaken er gløymt etter eitt minutt. Med dette som utgangspunkt er det ikkje rare utfordringa å oppgradere potetsalaten til eit mildt sagt imponerande nivå på eit par-tre blunk.

 

Når ein først har funne ein eigen heimelaga «potetsalat-base», er det veldig langt tilbake til det kvite limet i kjøledisken. Dei beste oppskriftene er som denne: opne og allsidige. Ein kan variere smakane etter dagsforma, lommeboka og tilgjengelege råvarer. Har ein til dømes lyst på noko litt spicy, er det gode chorizo å få kjøpt. Og vil ein mimre om spaniaferien i fjor, kan ein gjere som spanjolane så ofte gjer, blande kjøt og skaldyr. Ferske reker er då det enklaste og beste alternativet (det går med frosne også). Saman med chorizoen fungerer rekene som superdigg smaksforsterkar. Dei gjer rett og slett at smaken i heile salaten blir heva. Heilt sant.

Mange andre smaker kan vere like gode alternativ: varmrøykt laks, røykt laks, bitar av stekte kvalitetspølser, spekeskinke, varmrøykt makrell, kokt skinke, restar av grilla lyst kjøt som kylling og nakkekotelettar. Og så vidare. Bruk fantasien og kjenn etter kva du har lyst på.

Denne potetsalaten inneheld dessutan både potet og salat. No finst det heilt ferske norske nypoteter i alle butikkar. Desse potetene har eit tynt skal ein ikkje treng å skrelle korkje før eller etter koking. Berre skyl og børst dei lett med hendene i lunka vatn før koking. Nypotetene er ofte ganske små og blir ferdigkokte på under 20 minutt.

For å få ein tiltalande konsistens på salaten, brukar eg norsk hjartesalat. Dette er den salaten som har mest robust og sprø struktur. Smaken er god, litt bitter og nøtteliknande.

Sausen, som er ytst viktig for totalsmaken, inneheld i hovudsak fin sterk sennep, olivenolje og rømme. Den rører ein raskt saman utan noko hokuspokus, før ein heller han over potetene og dei andre ingrediensane i bollen rett før servering. På den måten får du gode, friske smaker og konsistensar som kler nyttårsforsettet ditt. (Hugsar du? Det om å ete litt sunnare og betre …)

OLIVENOLJE: God kvalitet er viktig for smaken.
OLIVENOLJE: God kvalitet er viktig for smaken. Foto: Foto: Carl Martin Nordby
 
 
Til toppen