OPPGITT: Tone Rønning Vike eig og driv reiselivsverksemda 292 Aurland, og er oppgitt over Høgre-signal om at dei vil nedprioritere miljø til fordel arbeidsplassar.
OPPGITT: Tone Rønning Vike eig og driv reiselivsverksemda 292 Aurland, og er oppgitt over Høgre-signal om at dei vil nedprioritere miljø til fordel arbeidsplassar. (Foto: Privat)

MEININGAR

Reagerer på lemping av miljøkrav: «Åh, Jesus, der var trollet ute av Høyre-eska»

Tone Rønning Vike reagerer på at Høgre vil prioritera arbeidsplassar framfor miljøet i møte med koronakrisa.

Meiningar: Åh, Jesus, der var trollet ute av Høyre-eska.

(I eit intervju med Aftenposten tysdag sa Linda Hofstad Helleland, programkomité-leiaren til Høgre, at Norge, på grunn av koronakrisa, må ta mindre omsyn til miljøet for å skapa nye arbeidsplassar, red. anm.)

Og jeg som trodde det ble fokus på grønne løsninger etter korona, et virus som oppstod ved smitte fra ville dyr til mennesker, fordi menneskets ekspansjonstanke har fortrengt dyras habitat. Et virus som måtte stanses for en hver pris blant annet fordi foretaksmodellen har ført til nedbygging av helsevesen og akuttmottak.

Regjeringen har valgt strengere tiltak enn tiltrådt av helsefaglig ekspertise i Folkehelseinstituttet. Klart det koster.

Om ikke for naturen, så i det minste for demokratiet: Det er nå det gjelder.

Fritt fram

Nå ser det ut til at det blir fritt fram for dumping av gruveslam i fjordene, tell for Guds skyld ikke lakselus, og gi oppdrettsnæringa carte blanche til dumping av hydrogenperoksid og annen lusemiddelgift til det ikke er en villfisk og reke igjen.

Før opp «vindparkene» (eufemisme på gigantiske industriområder) i sårbar natur der du vil, blås i rein og samers livsgrunnlag, bånn gass i oljeboring i sårbare arktiske strøk, si ja til gondol til alle tinder, still ingen krav - det grønne skiftet er parkert, skal vi tro Høyre-topp, distrikts- og digitaliseringsminister Linda Hofstad Helleland.

Hadde ikke Høyre en gang en knickersadel som brydde seg om natur? Trodde det også, jeg. I dette vakuumet er det viktigere enn noen gang å følge med, for her kan det skje mye rart under dekke av «nye arbeidsplasser».

43 lovforslag med kort høyringsfrist

Av en distriktsminister hadde jeg forventet massiv satsing på grønt reiseliv. Reiselivet er en av de største næringene i distrikts-Norge, og med langt flere arbeidsplasser enn prosessindustri, havbruk og gruvedrift.

Hva gjør Helleland? Sukker høylytt over at en ikke lenger kan hente ut stort fra et reiseliv i knestående. Opp med hodet og se fremover, tenk nytt! Vi kan bli verdens grønne hjerte, så kan Amazonas være den grønne lungen.

Og åpne nebbet, folkens, og skjerp ørene. På kort tid har vi fått 50 nye lovforslag, 43 med høringstid på 1-3 dager. Om ikke for naturen, så i det minste for demokratiet: Det er nå det gjelder.

Til toppen