Svidd:  Tørrkoking i samband med ysting var grunnen til røykutvklinginga ved Sogn Jord- og hagebruksskule i natt. Foto: Aurland brannvesen
Svidd:  Tørrkoking i samband med ysting var grunnen til røykutvklinginga ved Sogn Jord- og hagebruksskule i natt. Foto: Aurland brannvesen

Svidde osten - mogleg storbrann avverga

- Viser kor viktig det er å ha røykdykkarar lokalt, seier brannsjef

Aurland: Reinhardt Sørensen stod med mobilen i handa og sjekka om den måtte på lading før han la seg søndag kveld. Då gjekk brannalarmen på Sogn Jord- og Hagebruksskule.

Tolv røykdykkarar

– Dette er ein automatisk alarm kopla direkte til Florø og vidare til oss i Brannvesenet. Eg bur berre nokre hundre meter unna skulen, så eg var der på tre minuttar, fortel brannsjefen i Aurland.

Røyken velta ut frå Ysteriet på Sogn jord- og hagebruksskule rundt midnatt. Røykdykkarar måtte inn for å ta hand om situasjonen.

– Dette viser kor viktig det er å ha røykdykkarar lokalt. Elles kan me ikkje gå inn i slike situasjonar, heller ikkje ved røykutvikling i ein tunnel, seier Sørensen.  

I Aurland har Brannvesenet tolv røykdykkarer og to til er under opplæring. Lokale ressursar hindra at dette vart til noko meir enn ein nestenbrann.

Avverga: Aurland Brannvesen rykte ut med fullt mannskap og avverga at det vart noko meir enn ein nestenbrann ved Sogn Jord- og hagebruksskule i natt.
Avverga: Aurland Brannvesen rykte ut med fullt mannskap og avverga at det vart noko meir enn ein nestenbrann ved Sogn Jord- og hagebruksskule i natt.

Tørrkoking

– Korleis hadde dette gått om de kom eit kvarter seinare enn de gjorde?

– Då kunne det fort ha vore full overtenning. Her viste det seg å vera snakk om tørrkoking i samband med ysting. Når vatnet fordampar blir det røykutvikling, og etter kvart brann. Dei har nok gløymd å skru av plata.

– Så det vart svidd ost?

– Ja, den er nok ikkje etande.

 

 

Til toppen