FOTBALLKRIG: – Som de fleste andre kriger er denne startet av voksne menn, skriver Per Kopperdal.  Illustrasjonsfoto
FOTBALLKRIG: – Som de fleste andre kriger er denne startet av voksne menn, skriver Per Kopperdal.  Illustrasjonsfoto

MEININGAR

Til (fotball)ungdommen

Les kommentaren Per Kopperdal har skrive til ungdommen i fotballen i Årdal. 

  • Endret

Krig er forakt for liv.                                                                                          

Fred er å skape.                                                                                                   

Kast dine krefter inn:                                                                                        

døden skal tape! 

(fra "Til ungdommen" av Nordahl Grieg)

Innholdet er på langt nær så viktig som det Nordahl Grieg formidlet, men det blir omtalt som krig i media. Fotballkrigen i Årdal. Som de fleste andre kriger er den startet av voksne. Voksne menn.

Beklager!

Beklager, kjære ungdommer! Vi voksne skaper problemer for dere, noen store og mange små. I fotballen gjør vi det som foreldre på sidelinja, som trenere på benken og ledere i klubbhuset.

I Årdal ser ikke problemene ut til å ta noen ende og det er virkelig trist! Trist, fordi fokuset i idretten i en flott bygd som vår (jeg er innflytter, men liker å kalle meg årdøl når jeg kan) bør være dere, og at dere får et rikt tilbud og muligheten til å ha det gøy med idretten.

Respekt. Fair Play. Flest mulig, lengst mulig. Grunnverdier i fotballen. Basert på disse betyr det vel lite hvilken farge dere har på drakta, hvor dere kommer fra, hvilken klubb dere er medlem av, så lenge dere får drive med idretten dere er glad i? Hva mener dere, ungdommer?

De fleste av oss sitter sidelinja, eller benken for den saks skyld, og får formidlet informasjon via media, facebook eller på torget. Derfor har jeg for lite fakta til å mene noe helt bestemt om hva som er rett og galt i saken mellom Jotun Fotball og Årdal Fotballklubb, men for en som står utenfor og ser inn er det vanskelig å skjønne at det går an å skape slik splid, og til tider virker det direkte barnslig det som uttales fra begge parter.

Nå om dagen er det til tider flaut å representere årdalsfotballen. Og det er ikke deres skyld, ungdommer!

 

Uttalelsene kommer fra de samme lederne som ønsker at dere skal bære røde eller grønne drakter, treningsdresser med klubbemblem, med stolthet. Ledere som ber dere oppføre dere skikkelig, tenke på klubbenes omdømme og prate godt om klubben og bygda når dere er på reise. Det synes jeg stort sett dere gjør, men dere får ikke hjelp av  gode eksempler. Nå om dagen er det til tider flaut å representere årdalsfotballen. Og det er ikke deres skyld, ungdommer!

Denne fotballkrigen dreper ingen folk, men jeg er redd den dreper rekruttering, utvikling og motivasjon blant både spillere og ledere. Det er på tide å stikke fingeren i jorda og spørre seg hvem vi driver fotballklubber for. Jeg håper svaret er ungdommen. Dere er en uskyldig part i krigen, men blir rammet hardest av voksne menns uenigheter.

Vi kan bedre enn dette!

Vi vil ta vare på

skjønnheten, varmen –

som om vi bar et barn

varsomt på armen!

(fra "Til ungdommen" av Nordahl Grieg)

 

Per Kopperdal, Årdal

(Dette er personlige uttalelser og meninger, undertegnede representerer ingen lag i denne sammenheng)

Til toppen