GODKJENT: Lærdalsbrødet fekk tommel opp frå TV-kokk Frode Aga, då han vitja Lærdal i sommar.
GODKJENT: Lærdalsbrødet fekk tommel opp frå TV-kokk Frode Aga, då han vitja Lærdal i sommar. (Foto: Sunniva Knutsen)

Under ein visitt til Lærdal testa TV-kokk Frode Aga Lærdalsbrødet

Lærdalsbrødet fekk tommel opp frå TV-kokken.

Lærdal: Då Frode Aga vitja Lærdal i slutten av juni, fekk han prøva det nye Lærdalsbrødet frå det nyoppstarta Smak av Sogn bakeri. 

Den erfarne kokken, var nøgd med Lærdalsbrødet. (Foto: Sunniva Knutsen). Foto: Sunniva Knutsen

Den tidlegare TV-kokken var i Lærdal for å laga mat til fotball-veteranar frå landslaget etter ein lang dag med fiske i Lærdalselva.

Helene Maristuen, styreleiar i Smak av Sogn, nytta sjansen til å få ein proff vurdering av det nye Lærdalsbrødet. 

– Veldig godt, og god smak. Luftig! seier Aga og klappar på brødet. 

– Ingenting er som ekte handverk, legg han til. 

Den tidlegare TV-kokken, driv for tida Restaurant Hallingstuene på Geilo med kona Berit Kongsvik. I tillegg hender det at tek med seg kokkelua på reisefot rundt i Noreg. 

Ei autentisk oppskrift

Maristuen, som har ein bakgrunn innan berekraft og reiseliv, heldt ein Lærdalsbuffet i 2010 på Lærdal hotell. Buffeten bestod av råvarer frå bygda, kor kokekyndige personar deltok med ekte autentiske oppskrifter. 

SPENT: Helene Maristuen, dagleg leiar for Smak av Sogn, var spent på dommen til TV-kokken. Foto: Sunniva Knutsen

–Buffeten vart snakka om i fleire år etter på, og folk var overraska over kor mykje gode råvarer me har i Lærdal, seier ho. 

Då ho no i sommar starta opp bakeri under landhandelen Smak av Sogn, ville ho finna fram til ei brød-oppskrift som representerte Lærdal. 

I eit møte med den gamle bakaren Øyvind, frå Coop bakeriet som var i drift for 30 år sidan, kom ho fram til Hushaldningsbrødet.

– Det fanns eitt brød som heitte Hushaldningsbrødet, som er eit halv-grovt brød, og var blant dei mest populære, fortel ho. 

– Me oppdaga ei oppskrift som me tenkte måtte vera mest mogleg lik den som var i gamle dager, så det er no Lærdalsbrødet, seier ho nøgd. 

 

Til toppen